Palánták Tápozása 2. - mikor kezdjük?
Tápozás,
avagy sárga a palánta levele, pedig azt mondja az "internet", hogy palántát Tilos tápozni.
Mit tegyek?
Ma ezt a témát tenném tisztába, nagyon röviden a teljesség igénye nélkül.
Alapvetően az terjedt el, hogy nagyon sokáig, nem kell a kis palántákat műtrágyázni, ám ez nem minden esetben igaz.
Gyakorlatilag sikerülni látszik az, hogy tőzeg+perlit keveréke az alap, már a kezdőknek is.
Bár a következő lépés a Tőzeg+Vermikulit sincs messze...
Mint volt erről szó, ebben a fő negatív talán az, hogy nincs benne annyi tápanyag, mármint a tőzeg+perlitben (Ellenben a Vermikulit és társai, már tápelemekkel jobban fel vannak szerelve, bízom benne, hogy kedvet kaptok a kipróbálásához. Nekem a földben Riolit Tufa van ezek helyett, amúgy, de mivel ez nem elterjedt, könnyebben beszerezhetőket szeretek írni, hogy értelme is legyen).
Ezt viszont, könnyen lehet pótolni (most tértünk vissza a tápanyag utánpótláshoz) , ellenben a "cupákos, zsíros" földet szinte lehetetlen utólag értelmesen fellazítani (klasszikus "occó" földek, de tudok drágán is ajánlani hasonlót, ha valaki nem hisz a tőzeg+perlitben kezdésnek).
Utóbbi, ha esetleg több tápanyagot is tartalmaz, sokszor nem felvehető a növény számára az állaga miatt, de ezt túlöntözéssel még jobban tudjuk fokozni, konkrétan a gyökerek "beffulasztására" és a teljes növény kinyírására is alkalmasak a levegőtlen közegek.
De, most nem részletezném ezt a föld típust, mert ne toldozzuk, amit nem érdemes.
Tehát tőzeg, perlit és tápozás:
Nemes egyszerűséggel azért pont ez, mert viszonylag kedvező, laza szerkezetű közeget kapunk, amiben a kis növény jól tud fejlődni és öntözéssel sem tudjuk ezt a "mixet" élhetetlenre tömöríteni.
Természetesen ezt tovább lehet "fejleszteni" úgy, hogy tápanyag is kerüljön az ültetőközegbe, viszont a szerkezete változatlanul jó legyen. Erről írtam már, hogy én mit használok idén, és jelentem, elég jó lett.
Féltem a szarvasmarha trágyától, hiába érett és porított és lehet, hogy büdös is cserébe (amúgy nem lett az). Azért, mert van osmocote, meg pár ásványi dolog is a receptben és féltem, hogy kiégeti simán a palántát, de nem így lett.
Persze, vigyáztam, osmocote csak pár csipet, trágya is (Green Bull a neve), stb. Stb.
Most a lényeg inkább az akar lenni, hogy a kis palánta földjét azért a végtelenségig sem kell telepakolni mindennel, mert az is lehet hiba.
Érdemes egyszer átültetni úgy is nagyobb cserépbe, ott érdemes emelni mennyiséget és ugye ez után a végső cserépben is, de minden esetben ésszel!
Ezekkel a plusz dolgokkal, ki tudom szerintem várni, hogy egyenletesen kihozza mind, az első igaz leveleit és ha már homogénebb az állomány, mehet az egyen tápozás.
Az is igaz, hogy én mag koruktól tápozok, de az nem egy klasszikus NPK műtrágya, másért jók az olyanok.
Na, de térjünk vissza a tőzeg+perlithez
Leegyszerűsítve:
-Ültetőközeg
-Cserép mérete
-Öntözés gyakorisága
Nagyon egyszerű, minél több a víz, annál gyorsabb a tápelemek kimosódása, minél kisebb a cserép.
Tehát egy gyűszűben, hamarabb kell tápozni.
Másik dolog, hogy a vízben is vannak "dolgok", plusz van neki egy pH-ja is, ami azt eredményezi, hogy pl. Kalciumot (azért pl. ezt, mert ez sok van a csapvízben, mert attól érezzük finomabbnak) túladagoljuk, relatív hiánytüneteket okozva első körben és mondjuk a magas pH meg segít is egyes tápelemeknek abban, hogy ne lehessenek felvehetők a növénynek.
Ez a gyakorlatban azért nem ilyen brutálisan végbemenő dolog, de jellemzően Vas, talán Magnézium, stb. Hiányt produkálnak első körben az ilyen palánták - hát, ezért.
Mindezek összessége befolyásolja azt, mikor KELL elkezdeni a tápozást.
Tudom, hogy ez olyan téma, amit tűzzel-vassal próbálnak lehurrogni, egyes helyeken, mert a sziklevélben, benne van minden, stb...
De mint látjátok az egy dolog...
Mert, ha "ügyes" az ember, simán tápanyaghiányosra vághat már az első igaz levelek megjelenésénél palántákat, pusztán csak az öntözéssel!
Bizony, nem a víztől lesz szép a növény, bármennyire is hihetetlen.
Ideális esetben 2-4 pár levelet lehet várni, de érdemes mindenképp tápozni utána, mert a tápelemek mozognak/kimosódnak, így változik az arányuk, nincs mindenből ugyan annyi.
Nagyon fontos, hogy ez haszonnövény, nem azért tápozzuk, hogy szép legyen a levele⚠️
Ebből adódik, hogy NEM akkor kell tápozni, amikor már sárgulnak a levelek
Ugyanis a tápozásnak célja van és nem az, hogy zöld legyen a levél⚠️
Az persze mutatja, hogy jók vagyunk e vagy sem, de alapvetően nem a leveleket tápozzuk, hanem célunk van(gyökerek, szár, virág, termés nevelése, stb. Stb., nyilván a levél is benne van) ⚠️
Folyamatosan jó arányt kell tartani a földben, úgy hatékony a "termelés".
Visszatérve attól függ mikor kell tápozni, hogy milyen körülményeket teremtünk.
Ez ember függő, a chili csak úgy és ott tud élni, amibe a gazdája belerakja.
A növények nem gyárban készülnek, nincs rájuk recept, amit mindre rá lehet húzni⚠️
Végezetül, ha meg van a "baj" érdemes elgondolkodni, az említett 3 ponton és annak megfelelően cselekedni.
Érdemes folyékony műtrágyákkal kezdeni, a legtöbb nem is olyan erős, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy 0,5-1ml/liter még a sziklevelekre is mehet simán.
Persze azért függ attól mit veszel pontosan!
Amit jó venni, komplex műtrágya + Ca külön.
A trágya NPK aránya, ami szimpatikus...
Lények hogy a K legyen picit több mint az N, esetleg (és amúgy az elmélet ezt is mondja, de szerintem fölösleges, de kinek mi) az
N legyen picit több mint a K.
Viszont bármelyik megoldás is tetszik, a P legyen kevesebb az Nitrogénnél, de csak picit. Pl.: 2-1,5-4 vagy 4-2,5-3 és még lehetne egy csomó számmal játszani, de kB. Ilyesmi arányokkal érdemes matatni.
Apropó, Foszfor:
Tudom, starter....
Mint egyébként a Ca, K, N és még ki tudja mik😀
Az a szerencse, hogy a Chili nem igényli, max. termés időszakban, így a Foszfor többlettel palánta korban nem kell bohóckodni.
Inkább, NEM Foszfor többletre alapozó gyökeresedést serkentő dolgokkal "gyúrjatok" gyökérre.
Jobban fogja értékelni a chili⚠️
H
H
Ha esetleg mégis Foszforhiány lépne fel ilyen fiatalon, előbb gondoljatok a rossz földre, hidegre, fényre, stb.
Ha lemaradt valami, akkor a
CHILI Paprika Lexikon nevű Facebook csoportban biztos kapsz választ, ha kérdezel és persze
Itt is! 😉

Megjegyzések
Megjegyzés küldése