Mit tehetünk, ha már elkapta a Chili a Mozaik vírust?

 "Szerencsére" tudtam készíteni egy kis összehasonlítást Mozaik vírus terén. 

 

A helyzet ugyanis az, hogy egyre gyakoribb jelenség, ami leginkább minket, hobbi chiliseket érint kellemetlenül. Ugyanis nincs mód arra, hogy a folyamatot teljes mértékben megállítsuk. 


Adódik logikusan a válasz az ilyen növényekre, hogy kuka. 


Természetesen így járunk el helyesen, hiszen ha nem is a másik chilire hurcolja át valami, akkor a kert többi növényére, ami annyira nem fontos, viszont jövőre pont azokról a növényekről lesz visszafertőzve a vadi új chili palántád. 

Azért ne legyünk naivak, ha megkaptuk a mozaikot, akkor az már jelen van a területen, mert neki jó más növény is, nem csak pl. az, ami a nevében van. Benne lehet a pakliban a virágporral való áthurcolás is, így azért a chilik közti terjedés erősebb lehet. 

 

Klasszikus hordozók a tetvek és a tripszek is, de személy szerint én a poloskáktól kezdve a hangyákig nem bízok már semmiben, ami hozzá ér a növényekhez. A poloska is szívó kártevő, logikusnak tűnhet, hogy hordozó is tud lenni. Ha nincs is így, különös, hogy az egyre több poloskával, a vírusos betegségek is egyre jellemzőbbek.

Értem azt is, hogy a többi kártevőnek is kedvez az idő...


Ebből jól látszik, hogy a védekezés a legjobb támadás a mozaik ellen. 

Lássuk be azt is, hogy a végtelenségig nem tudunk permetezni, ha mást nem, jön egy nyaralás, stb. és vége is a dalnak. Na meg, ahogy elkezdenek érni a paprikák már nem lehet önfeledten permetezgetni, ha enni is akarunk a termésből. 

Ha a védekezés nem jött be, földdel együtt dobjuk ki a növényt. Ez szabadföldben is igaz, érdemes lehet a gyökér környéki földet kiásni, hisz a földben áttelelhet és jövőre megjelenhet azon a növényen is a vírus, amit később ültetsz oda. 

 

Ezen a ponton azért már feltűnhet, hogy ez egy szélmalom harc. 


Mit tegyünk?  


Ültessünk 1000 palántát, mert nyár végére abból marad pár biztosra, amit nem kellett kidobni? 

 

Hülyeség, ez nem lehet megoldás, na meg hova raknánk annyit? 

Ez még a jobbik eset...Mi van akkor, ha 5 magot vetsz januárban?

Mi van, ha minden szép, de Augusztusban vírusos lesz mind? 

 

Dobd ki, több mint fél év munkáját a cél előtt? 

 

Azért azt már nem! 

 

Ha őszinték akarunk lenni, ez a chili téma nagyon szabadon és értelem nélkül terjed a világban. 

Annyi a lényeg,hogy mindenki összeporoz mindent és az lehetőleg legyen minél csípősebb és minél furcsább kinézetű. 

 

Az, hogy ellenálló fajták legyenek, senkit nem érdekel, de legalábbis én nem tudok ilyenről, lehet, hogy tévedek. 

 

Magyarországon, meg mindeközben az a chili "kutatás" csúcsa, hogy milyen színű Raschel háló alatt csípnek jobban...Egyébként pedig annyira be van öregedve a szakma, hogy a chili az már komfort zónán kívül van, mert senki nem tud semmit gyakorlatilag, csak az Annuum fajtákról, bár kitudja azokkal foglalkoznak e még a mai világban, vagy van pár fajta ami jó és kész... 

 

De az is tetszett, hogy volt aki megállapította, hogy sötétben nyúlnak a növények.  Nem semmi... 

 

Na, szóval itt tartunk chilizés szempontjából itthon.

Ha esetleg tud valaki konkrét új tanulmányokról, kérem jelezze, mert nagyon érdekel. Legbelül bízok benne, hogy tévedek és vannak itthon komoly kutatások is. 

 

Az tény, hogy a világ felfogása ebben a formában elég aberrált, hisz csak a külcsín számít, de mindeközben legyünk vegyszer mentesek és legyünk eggyé az anyatermészettel. 

 

Tehát nem igazán egyértelmű számomra miért a hupilila zöldségek most a trend, ha közben olyanok kellenének, amik alkalmazkodnak a jelenlegi helyzethez...mert az tény, hogy enyhébbek a telek, ezért egyre több a kártevő, ezért egyre több a vírus is.  

 

Permetezni egyre jobban a sátán műve, a nem permetezés elméleti része, meg arra alapoz, amikor még nem is volt itt pl. Vándor poloska, tehát olyan idők módszereit erőltetjük, ami nem tud aktuális lenni, hisz megváltoztak a körülmények.  

 

Az önfenntartás így csak egy látszat, mondvacsinált lobbi, hisz ha nincs steril, fűtött üvegházad, akkor nem sok babér terem majd a saját kertedben, vegyszer nélkül, mert nincs hozzá lassan alapanyag (ellenálló fajták).  

Aminek a vége az lesz, hogy csalódott leszel és felhagysz a saját növényekkel és beállsz a liberális internet "természetvédők sorába", és túl sok természetet nem élsz meg közelről, csak ha befizetsz egy túrára, ahol összeszedsz két üres műanyag palackot, feltöltöd a Facebookra - és mindent megtettél.

 

Ha megunnád a gazdálkodást, csak szólok, hogy a dísznövényeid sem lesznek szebbek törődés nélkül. Sőt a tujád kirágó Boróka tarkadíszbogár, még védett is volt, ám azon is tudtak változtatni, mert van, amiben tudnak szerencsére... Vagy Buxus? Már hol látsz olyat? Pár év alatt kirágta mindet a hernyó. Ahol még nem, ott rendszeresen permeteznek.  

 

Lefordítom:  

Alkalmazkodnunk kell, nem sipákolni!

Nagyon unalmas, hogy minden évbe kihúzzák a termelők is az időjárás kártyát, hogy miért is szar a szezon...

Pedig csak fel kell ismerni a folyamatot és belátni, hogy előbb lettek termelők, minthogy a megfelelő feltételek adottak legyenek.

Ha azt mondjuk, változnak az idők, miért régi dolgokra hagyatkozunk, amik nagyanyánknak a veteményesben beváltak? - kicsit ellentmondásos ez is...


Hobbi szinten pedig, ha egyre kevesebb ellenálló fajtát kapunk mi, hétköznapi emberek, hogy nevelgessük a kertben, akkor az lesz a vége, hogy egyre többen fogják azt mondani, - á én ezzel nem bíbelődöm, megveszem inkább.  

Ennek az lesz az eredménye, hogy a nagy kereslet miatt, drágább is lesz minden és megnyugodhatsz, agyon lesz permetezve, hogy el tudjon látni, nincs opció a hibára.  

 

Ha nem lesz permetezve, akkor viszont egy olyan steril üvegházban készül majd, ahol életében nem látott, pl. földet a növény- és ugyebár az is baj egyeseknek, pedig ez a jövő!

 

Lényeg a lényeg:  

 

Ne add fel! Teljesen mindegy, hogy mi szimpatikus, bio vagy nem bio, az a lényeg, hogy csináld végig úgy Magadnak, ahogy szerinted jó és ne mutogass másra, hogy mert xy miatt melegszik a föld és ebből eleged van, inkább megveszed.  

 

Ha így teszel, akkor ugyan az lesz, mint amit te nem akarsz, csak sokkal nagyobban.  

 

Valójában aki haszonnövényt ültet, az teremt igazi értéket!  

A természet nem fogyatékos, a fák azok maguktól fognak nőni továbbra is, de egy jó paradicsom magját nem tüdőzöd le kéretlenül az utcán, mint egy Nyárfa szöszt.  

 

Márpedig zöldség az egy olyan dolog, amit mindenki megeszik! 

 

Enni meg kell, nincs olyan opció, hogy nem!  

 

Erre a kitérőre azért volt szükség, hogy mikor ránézel a vírusos chilidre és felteszed a kérdést, hogy mi legyen, akkor tudd a döntéseid hatását, értelmét és, hogy kicsit motiváljalak arra, hogy próbáld megoldani.  

 

Mert itt nem az a lényeg, hogy Chili, hanem hogy foglalkozol ilyen dolgokkal, pedig a Facebook ismerőseid is kiidegelhetnéd, szenvedő bolygós cikkekkel és mémekkel, úgy, hogy mindeközben még a művirágod is kiszárad, mert annyira tróger vagy valójában. 

 

 Tehát csináltam egy tesztet: 

 

Két mozaikos chiliről, az egyiknél figyelek dolgokra, a másiknál nem.  

 

Hopp, előre ugrottam... Most azoknak szeretnék kedvezni, akik lelkesek, de kevés chilijük van és nem szeretnék kidobni az eddigi munkájukat.  

Már volt erről szó, de most konkrétan próbáltam ezt dokumentálni is.  

 

Két különbség van: 

Az egyik megkapja azt a tápanyag utánpótlást, ami nekem évek után bejött. Jelen esetben a Gomoa.net-ről való Bio Nova nutri forte A + B tápban találtam meg ezt. 

Kell még egy Genezis virágos kert trágya, ez szerintem még a hiperben is van, tehát ez egy mezei, olcsó dolog. "Butább" kaja, de pont arra jó, hogy ha sok az eső, oda dobunk 2 marékkal a chili tövéhez, aztán ha kiszáradt a föld, jöhet megint a Bio Nova. 






 

Lényegében ennyi, míg a másik nem kapott semmit, csak ami az ültetésnél került a földbe. 

 

Másik fontos eltérés az öntözés. 

 

A "jobbik" lehetőség szerint csak akkor kap vizet mikor kell. A "rosszabb" pedig naponta, automatikusan kapja. 

 

Itt meg kell állni, mert az öntözés, még ebben az esetben sem kedvez, ha sok. Nyugodtan jelentsük ki, hogy a feje a napon a lába a vízben, vagy nem is tudom, hogy van ez a régi paprika szlogen, - nincs olyan élethelyzete a chilinek, hogy helytálló legyen! 

 

Mérsékelt víz, mindig enyhén nedves közeg és tűző nap. Ez jó a chilinek! 

Pangó víz soha, alátét nem kell (ha kell, akkor kicsi a cserép) és 40cm átmérőjű minimum cserép.  

 

Ezek a feltételek azok, amik előnyt jelentenek alapból, de vírus esetén is. Térjünk vissza a növény kondíciójára, hiszen vírus esetén az az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy azt erősítjük. 

Ez a két trágya bőven elég, persze lehet más is, az a lényeg, hogy komplex legyen a rendszer. 

Ha netalántán romlana a helyzet, akkor jön be a képbe a 

Kálium-szilikát. 


Kezelt tő

Kezelt tő


Eddig leginkább a virágdobálás elhárításánál jött szóba, de alapvetően az egész növényt erősíti.

Nem akarok hülyeséget írni, de úgy rémlik a bio gazdaságokban tetvek ellen alkalmazzák.

Ilyen szempontból ez egy klasszikus bio "tuti cucc", tehát ott hat, ahol nincsenek, vagy csak alig, azok, ami ellen fújják. 

Tetvek ellen semmit nem ér, maradjunk annyiban. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy ráfújod és leesnek, hanem erősíti a növény szerkezetét és ezért nem szívják olyan könnyen. 

 

Viszont, ez a tulajdonság pont jó arra, hogy a vírust hátráltatja. Ha sikerül jól eltalálni a növény méretének megfelelő mennyiséget, akkor alig lesznek észrevehető tünetek. 

 

Fontos, hogy mással ne keverd, mert kicsapódik, egymagában öntözd be!

 

Fontos az is, hogy nem kell sűrűn használni, mert relatív hiányt okozhat. Ha esetleg ez bekövetkezik, nem az adott elemet kell pótolni, hanem a kálium-szilikátot kell hanyagolni. 

 

Ez egyébként akkor is igaz, mikor széttrollkodjátok a chilit keserűsóval, Ca-nitráttal, stb. és valami hiány tünet is lesz. 

Jobb ilyenkor elvenni, az okot, sokkal egyszerűbb.  

 

Illetve lényeges még, hogy nagyon lúgos, durván felviszi a pH-t, ezért sem szabad sűrűn használni. Persze, ha állítod a pH-t más, de már mint említettem, akkor sem kell túltolni, mert attól sem lesz jobb. Egyébként én nem szoktam állítani a pH-t, ha használom.


Nem utolsó sorban az egyéb növény számára gyengítő tényezőkre is figyelni kell, tehát más betegségek és kártevők lehetőleg ne legyenek.


Azt is meg kell jegyezni, hogy túltápozni sem szabad, mert ha relatív hiányt produkálsz, az is hiány, az is gyengítő körülmény lehet.



Nem kezelt tő

Nem kezelt tő

Nem kezelt tő

Nem kezelt tő


Összegezve:


Van lehetőség átvészelni egy szezont, vírusos növénnyel is, úgy, hogy teremjen, fogyasztható legyen.

Némi odafigyelésre van csak szükség...


Nincs mit tenni, alkalmazkodni kell!


Év végén azonban kuka és nem komposzt, nehogy a komposzttal vidd tovább! Magot se fogjatok ezek terméséből, mert azzal is továbbvihetitek a vírust.

A termés, természetesen fogyasztható, azért is van értelme az egésznek.


Tavalyi pár megmentett:


Tippelj, melyik a mozaikos? Ha azt mondom mind?...

Kiültetés után, elsőként kapta el...Ember magas lett.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mire figyeljünk a Chili Paprika gyökérzetével kapcsolatban? - Avagy, minden a gyökereknél kezdődik...

A Chili Palánta Tápoldatozása

Napégés/Kiszoktatás