Megelőzhető a vírusos Chili?

 Mielőtt belemerülnénk a témába, érdemes tisztázni a fontosabb részeket.


A chili növényünk, már a magból való kibújása után több "ellenséggel" néz farkasszemet egészen addig, míg a tél beköszöntével nem a saját kezeddel vetsz véget a karierjének.

Ha a tápanyag problémákat nem vesszük ide, akkor a legtöbb bajt 3 dolog fogja okozni, amik van, hogy egymásból következnek:


-Rovarkártevők

-Gombák/Baktériumok

-Vírusos betegségek


Gyakorlatilag általánosságban kijelenthető, hogy az első két halmaz könnyedén kezelhető, hisz elég bemennünk egy gazdaboltba, ahol rendelkezésünkre állnak a megfelelő permetszerek, amik a legtöbb esetben hamar pontot is tesznek az i-re (ha jól és időben ismertük fel a problémát természetesen).


Fontos tudni, hogy ezek a dolgok is megelőzhetőek javarészt a megfelelő körülmények biztosításával (rovarok teljes kiiktatása kivétel).


A vírusok esetében, pedig nincs is más választásunk.

Se "vakcina", se hobbistáknak ajánlott antibiotikumok...


Szinte biztos, hogy hobbiból ez a legbosszantóbb jelenség, hiszen pár tőből, kidobni 1-2-t is rossz. (Ezért nem is dobjuk ki, de ez majd később).


Lássuk hát, hogy mik azok az alap óvintézkedések, melyekkel ha teljesen megelőzni nem is, de legalább csökkenteni tudjuk az esetek számát:


Megbízható helyről rendeljünk vetőmagot!

Ha a mag a hibás, sajnos ott nincs mit tenni, az kuka; cserepestől, földestől.

Ahol palántákat nevelünk, nincs hely kísérleteknek!

Szerencsére ez igen ritka, de megeshet.


Koncentráljunk inkább arra, hogy kiültetésnél mire kell figyelni.


Vetni korán KELL, szabad ég alá kiültetni

KÉSŐN. (Ezért fontos, hogy bent legyen elég hely.) 


Alapvetően mindig a hőmérséklethez igazítjuk a kiültetést, ami annyit tesz, hogy este sem megy 10 Celsius alá a hőmérséklet. 

Ha fóliába ültetsz ez így jó is, de kint, más világ uralkodik... 

Sajnos, a Magyar hobbi és kistermelői világ össze van mosva, pedig a hobbi nagyon más sztori. 

A pár darab palánta teljesen más méretben és minőségben kerül ki, nem kevés munka árán. 

Már, csak emiatt nem szabad kicseszni őket az első jónak tűnő időben, hisz a Május kifürkészhetetlen időjárás szempontjából is. 

Ha ez nem elég, akkor itt az első részlet:

A levéltetvek, tripszek is pont így gondolkodnak. 

Jön a jobb idő, kipattanak a rügyek, elkezdenek helyezkedni a kártevők, rajzanak, nagy mennyiségben indulnak hódító útra. 


Ezért előnyös a fólia, üvegház, stb. mert azokba korábban ki tud menni a növény, a gyökeresedés javára, cserébe eshet jég, bármi, plusz a kártevők is kontrollálhatóbbak a zártabb tér miatt. 


Kint, nincs mit tenni, Május utolsó, esetleg utolsó előtti hétvégéje (időjárás függő) a kiültetés ideje. 

Ez fix! 

Azért, mert a tetvek ilyenkor már kezdenek megtelepedni, továbbá figyelni kell a növényekre is, hisz a szabadba helyezést követően még van 2 hét kiszoktatás + átültetés, gyökeresedés, amik bizony picit visszafogják a fejlődést és ezért nem áldozhatunk fel minden időt a kártevők oltárán.

Tehát Június első hetére mindenképpen legyen kint a palánta, fóliában pedig hamarabb, ahogy lehet!


A tundrán azonban már hamarabb elkezdődik a harc. 


Hangyák. 

A chilit rágó hangyák



A hangyák a legfőbb ellenségeink!


Ha a chilik leendő helyén hangyát látsz, akkor úgy kell csinálni, hogy ne legyenek ott tovább. 😊


Itt lép be az a rész, hogy, hogy lesz Vírusos a chili. 

Nagyon egyszerű. 

Vagy egy fertőzött kártevő megszúrja a növényt, ezzel magáról átviszi a növénybe a vírust, vagy, te magad fertőzöl pl. van egy mindenes metszőollód, amivel Vírusos növényt is vágtál, majd a chilit, vagy összefogdostál egy Vírusos gazt és azzal a kézzel simogattad a chiliket is. 

Jól látni, hogy a permetezés nem nyújt 100%-os védelmet, hisz, ha lesmárol egy koronás tetű, hiába vered agyon, te már elkaptad, max. a szomszédodhoz nem csenget be, de hozzá meg jön egy másik, nem érdekli az elődje sorsa, tőle teljesen független. 


Nem tudom mennyire érthető, de megint ott vagyunk, hogy a megelőzés a legjobb megoldás és nincs az az agyonpermetezés, ami a megszúrás lehetőségét meggátolja. 

Magyarán, rácuppan a kártevő a növényre, felszívja a mérget,de hiába döglik bele szívogatás közben, ha a kontaktus már létrejött. 


A hangyák azért érdekesek, mert szeretik a tetvek "nektárját" nyalogatni. 

Olyan szinten, hogy telepítik őket a jó helyekre és védik is őket. 

Nagyon cuki dolog azt hinni, hogy a katicák megeszik a tetveket, de ha hangya is van a képben az a valóság, hogy a hangyák szétvernek minden életet, akik a tetveikre pályáznak. 

Ezt olyan szinten művelik, hogy ha a hangyákat nem írtod, és észreveszik, hogy az adott növénnyel valami "gond" van, mert a tetveik megdöglenek rajta, elkezdik megsemmisíteni magát a növényt is. 


Továbbá vannak Urbán legendák arra vonatkozóan is, hogy teleltetnek is tetveket, ami annyit tesz, hogy sokat látott tetű fertőzöttebb is lehet.😁


Szerencsére az élet nem ilyen könnyű. 

Vannak még más kártevők is, amik hozzák-viszik a kórt, de ez fent van az interneten... 

Folytassuk tovább a lényeggel, ami nem más, mint a megelőzés. 


A cikkben felsorolt dolgokat kell majd megfigyelni személyre szabottan. 


Fontos, maga a helyszín. 

Ez az első évben ki fog derülni. 

Nem mindegy, hogy Budapest 5. Kerületében, vagy vidéken egy mező mellett vannak e a chilik. 


De az sem mindegy, hogy kaszálják e a szomszéd telket, vagy sem. De az sem mindegy, hogy művelik e, vagy sem és ha igen mit termelnek, permeteznek e, stb. 


Például évek alatt azt tapasztaltam ki, hogy 1-2 nappal a szomszéd telek kaszálása után érdemes kirakni a chiliket. (Kb. ez pont jól szokott időben kijönni.) 

Idén a sárga lap meg is mutatta, hogy valóban, a hontalanná tett tetvek nagy számban itt próbáltak vígasztalódni. 


Közben volt itt egy újabb megelőző: a Sárga lap. 


Azt kell mondjam, hogy sokat számítanak ezek a részletek. 

Lehetsz így szerencsés is és ezt az írást nem is érted, vagy éppen nagyon is tudod miről van szó. 


Természetesen ez nem csak abban tud befolyásolni, hogy mikor érdemes ültetni, hanem abban is, hogy milyen kártevők okoznak majd problémát. 


Ez is hamar kialakul. 

Lesz majd, amivel alig találkozol, lesz akivel sokat, illetve lesz pár be-be néző, akikkel sokszor foglalkozni sem kell, vagy gyorsan kezelhetők. 


Alapvetően a két klasszikust kell megfigyelni, ami a:

-Tetvek

-Tripszek

Illetve a Poloskák is kezdenek a gyanú árnyékába keveredni. 


Eddig mit tanultunk?

Ha nagyon fertőzött a terület a kiültetés ideje nagy arányban segít a megelőzésben, továbbá a hangyák sehol nem barátok. 


Nézzük meg a másik legfontosabb dolgot, ami nem más, mint maga a chili fajtája. 


Nagyobb valószínűséggel lesz Vírusos ugyanis egy új fajta, mint egy régebbi. 

Igaz, egy Moruga sem régi fajta, de, ha nem is tudatosan, mégis zajlik egy szelekció. 

Akik csinálják a magot jellemzően egészséges növények magjait adják el. 

Általában a külalak, majd a termőképesség az érdekes, akiket követ a csípősség (vagy inkább ez az első...) és az íz. 

Sajnos ezt nyögjük sokszor. 


Viszont úgy gondolom, hogy mindenképpen erősebb növények a régebbi fajták. - szóval ez is számít. 


Minél "egyszerűbb" és ismertebb fajták képezik a magos ember kínálatát, így az is jó jel tud lenni, hogy pl. alapból nem Vírusos magot veszel. 


Klasszikus kérdéskör még a társnövények és a gaz. 


Ha nincs tetű, akkor nagyon jól működnek a társnövények, efelől kétségem nincs. 

Ha van tetű, akkor pedig szerintem az a jó "társnövény" amire szívesebben mennek rá a tetvek. 

Nem hülyék a tetvek sem... 

Ha elkezdik illegetni magukat a hangyáknak, akik nem jönnek kinyalni őket, plusz még zavarod is őket, nem feltétlenül fognak ragaszkodni a chilikhez. 


Itt jön a fontos rész: 

Már, ha van mire átmennijük. 


Imádják a Paradicsomot és a különböző Annuum fajtákat. 

Nem tudom, ki, hogy látja, de én úgy, hogy ezekre inkább rárepülnek mint egy Habanero-ra. 

És ezt lehet jól is csinálni! 

Míg a büdöskének nincs haszna, egy jó paradicsomnak igen, hisz azt mindenki szereti. 

Igaz, ez nem túl hobbista gondolat lesz, mert mi mindig vevők vagyunk a hülyeségre, de:


Érdemes rezisztens fajtákat vetni pár növényből (paradicsom, paprika, stb.) és ezeket a féltve örzött chilik előtt kiültetni. 

Sárga papír módjára működnek majd és a chilik kiültetése előtt lepermetezve előrébb leszünk megint. 

Illetve ha ezeket a növényeket más rendszerrel permetezzük, ismét tudunk trükközni. 


De ha nem gondolnád így túl, egyszerű a lényeg:

Ültess paradicsomot, stb. amiket annyira nem sajnálsz, továbbá ezeket minden képpen pár héttel a chilik előtt ültesd ki, pár sárga lap kíséretében. 


Utóbbi azért is jó, mert legalább a chilik kiültetésére tudni fogod mire lehet számítani. 


No, de a gazzal mi legyen? 


Ez is egy érdekes kérdés, mert szintén a helytől függ. 

Szimpla logika... 

Ha a környék műveletlen, te pedig csinálsz egy steril placcot, gyakorlatilag tálcán kínálod a chiliket. 

Érdemes ezzel így számolni. 

Persze szabadföldben, chiliknek nem kedvező talajban többször kell majd a kapa, de ez inkább a betömörödés végett. 


Nagyjából ennyit lehet tenni. 

Bízom benne, hogy a legfontosabb üzenet átment:

Egyéni rendszert találj ki, mert nem olyan kicsi ez az ország, nem lehet minden kertben ugyan az! 

Továbbá, sokszor egy apróságnak hitt tényező is sokat tud segíteni! 


Végül, ha baj van:


Nagyon nem kell csinálni semmit, ha ezt az oldalt követed, mert olyan kondiban lesznek a növényeid, hogy lehet fel sem tűnik a vírus. 😁

Ha feltűnik, csak akkor dobd ki, ha a termések ehetetlenek lesznek, vagy annyi chilid van, hogy nem gond. 

Máskülönben pedig hiába dobod ki, mert a gazdanövény úgyis a szomszédban van... 😉


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mire figyeljünk a Chili Paprika gyökérzetével kapcsolatban? - Avagy, minden a gyökereknél kezdődik...

A Chili Palánta Tápoldatozása

Napégés/Kiszoktatás